Ajankohtaista


13.4.2025

Koivunmahlan ottaminen, säilöminen ja käyttö. Olen myös aiempina keväinä laittanut jakoon ohjeitani, joten osalle ne ovat kertausta.

Laitoin  4.4. koivunmahlan tippumaan täällä Espoossa. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä myöhemmin mahla rupeaa valumaan.

Olemme vuodesta 1980 eli nykyiseen kotiimme muutosta saakka ottaneet mahlaa pihakoivuistamme. Jos minulla ei olisi omia koivuja, niin vuokraisin lähellä olevalta maanomistajalta mahdollisimman suuren koivun. Mitä suurempi koivu, sitä makeampaa ja terveellisempää mahlaa.

Mahlaa voi ottaa keväisin n. 4-5 viikon ajan ja sen ottaminen päättyy muutamaa päivää ennen koivun hiirenkorvalle tuloa, jolloin mahla alkaa tulla happamaksi.


Poraa alle sentin poralla 3-4 sentin syvyinen reikä mahdollisimman suuren koivun (makeampaa) pohjoiselle tyvelle sille korkeudelle, että astia mahtuu reiän alle. Astian on hyvä hyönteisten takia olla kannellinen/suljettava. Reiästä astiaan lyhyt elintarvikekäyttöön soveltuva letku.

Itse laitan lumikolan koivun tyvelle suojaamaan, ettei mistään suunnasta aurinko pääse lämmittämään mahla-astiaa (mahla rupeaa herkästi käymään) ja samalla lumikola pitää myös koivun tyven viileänä.


Koivu on niin fiksu, että se huomaa heti, että olet viemässä sen mahlaa ja se rupeaa toimimaan vuodon pysäyttämiseksi. Kun mahlan tulo alkaa hyytymään, sulje reikä puutapilla (ja katkaise kuoren tasalta siten, ettei jää ulkonevaa) ja poraa uusi reikä. Mahlaa voi hyvin juoksuttaa koko mahlantulon (n. 30-50 l) ajan koivun siitä kärsimättä.


Mahlaa voi ottaa myös samana talvena kaadetun koivun kannosta omistajan luvalla. Lumikola tms. on hyvä kannon suoja. Poraa reikä kannon pohjoiskylkeen ja tee muut asiat kuten edellä.

Koivunmahla sisältää ksyloosia (ksylitolin raaka-ainetta), C-vitamiiniä, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, seleeniä ja fosforia. Määrät ovat pieniä, mutta elimistö pystyy hyödyntämään ne nopeasti. Mahla on tasa-aineista siten, että mitä makeampaa se on, sitä enemmän siinä on myös muita em. aineita.

Helpoin tapa säilöä mahla on laittaa se välittömästi pakkaseen. Tällöin myös mahlan oma maku säilyy muuttumattomana.


Jääkaapissa mahla säilyy 1-2 vuorokautta ja 3-4 vuorokautta, jos siihen lisää marjamehua (happamat karpalo ja puolukka parhaita, mutta muutkin käyvät).

Kun mahlan ottaa pakkasesta, niin ensimmäisenä siitä sulavat ksylitolin raaka-aineet ja kun sitä maistaa, niin se on todella makeaa.


Meillä on pihassa iso mahlakoivu, josta myytäessä saisi n. 50 euroa. Olemme 45 vuotta ottaneet siitä mahlaa vähintään 30 litraa/v

Jos mahlan otto kiinnostaa, mutta itsellä ei ole koivuja, niin ei ole vaikea päästä maanomistajan kanssa molempia osapuolia tyydyttävään vuokrasopimukseen. Vuokrakoivusta voisi tarvittaessa maksaa vaikka koivun hinnan (50 e) joka vuosi ja helposti pääsisi huomattavasti halvempaan hintaan kuin mitä joutuisi mahlasta kaupasta ostettaessa maksamaan

(13,80  euroa/litra). Tämä olisi myös ympäristöystävällistä, koska mahlakoivu olisi edelleen yhtä hienona koristamassa luontoa. Vanha kansakin jo sanoi, että ”lypsävää lehmää ei kannata tappaa”.


Me käytämme mahlaa keväällä ja kesällä ruokajuomana ja säästämme osan myös talveksi.


Lisätietoa mahlasta esim.

Susanna ja Arto Maaranen, Koivunmahla (Art House 2003) ja

Sami Tallberg, Christer Lindgren, Koivunmahlaa ja kaviaaria (2012)



14.2.2025


Emma (Elina ja Petter)

Videolinkki


Päättyneet on päivät  (Elina ja Petter)

Videolinkki


Suomen suurin terveystapahtuma netissä

Terveyssummit 5-11.5.2025

terveyssummit.fi


Petter Pulkkisen haastattelu Terveyssummitviikolla 21-27.10.2024

Haastattelija Karita Aaltonen

"Eevan ja Petterin 18 vuoden sinnittely

herra Alzheimerin kanssa ja

Eevan ja Petterin elämänlaatumalli" 


Linkki videoon


14.11.2024

Osallistuin  Alzheimer Euroopan konferenssiin Genevessä 8-10.10.

Minut on kutsuttu puhumaan Eevan ja Petterin elämänlaatumallista ja sinnittelystämme herra Alzheimerin kanssa:

22.10. Nurmijärven opiston ja Nurmijärven yhdessä järjestämä tilaisuus, Nurmijärven kirjasto


24.10. Porvoon kansalaisopisto, Porvoo


20.11. klo 10-12 Iisalmen kirjasto, Kirkkopuistonkatu 9

Iisalmen kansalaisopiston ja Iisalmen kirjaston yhdessä järjestämä tilaisuus 



9.7.2024 

Saunavihdat (Hoivapelimannit ja Petter)              Videolinkki

Sä kaunehin oot (Hoivapelimannit ja Petter)

Videolinkki


Pohjanmaan junassa (Hoivapelimannit ja Petter)

Videolinkki


Katinka (Elina ja Petter)

Videolinkki


Punasaappaat (Elina ja Petter)

Videolinkki


Kulkukauppias (Elina ja Petter)

Videolinkki