4. Jokaisella on oma rankinglista – miten siinä voi päästä ylöspäin?

   Ehdotus Ihmisten välisten suhteiden  malliksi  


(Jorge Bucay: Parantavat tarinat)             


Tahtoisin että kuuntelisit minua.

muttet tuomitsisi minua

Tahtoisin että luottaisit minuun,

muttet tahtoisi päättää puolestani

Tahtoisin että katsoisit minua,

muttet heijastaisi omia ajatuksiasi minuun

Tahtoisin että kannustaisit minua,

muttet tönisi minua eteenpäin

Tahtoisin että suojelisit minua,

muttet valehtelisi minulle

Tahtoisin että tuntisit mielestäsi vastenmielisimmät puoleni,

mutta hyväksyisit ne, etkä yrittäisi muuttaa niitä

Jokaisella meistä on läheisistämme ja ystävistämme rankinglista sisällämme, joka määräytyy näiden luotettavuuden, rehtiyden, avoimuuden, oikeudenmukaisuuden ym. vastaavien tekijöiden ja toimien pohjalta. Siihen jokainen voi itsensä osalta vaikuttaa vain omilla positiivisilla toimillaan ja kukaan ei voi manipuloida meidän omaa rankinglistaamme.

Ainoa keino parantaa omaa asemaa toisen rankinglistalla on tarvittaessa selvittää rehellisesti aiemmat edesvastuuttomat toimet ja hyvittää ne siltä osin kuin mahdollista. Jos se ei enää ole mahdollista, niin pyytää anteeksi ja yrittää kaikin keinoin saada toinen vakuuttuneeksi toimillaan, ettei ole enää jatkossa yrittämässä jatkaa tai uusia aiempia edesvastuuttomia toimiaan.

Edesvastuuttomien toimien paljastuttua anteeksipyynnön käyttäminen siihenastisten toimien ”kuittausmenettelynä” ja sen jälkeen näiden toimien jatkaminen vanhaan malliin

- jäljet entistä paremmin peittämällä - on jo sinällään järkyttävää. Vielä järkyttävämmäksi asian tekee, jos samanaikaisesti ulkopuolisille viestitään täysin päinvastaista.

Jos mietimme omaa rankinglistaamme ja sen kärkipäätä, niin siellä on vain yksilöitä, todella hyviä ystäviä, jotka ovat vuosien saatossa osoittautuneet teoillaan ja toimillaan luottamuksemme arvoisiksi. Sen perusteella olemme vakuuttuneet, että he tekevät hätämme hetkellä parhaansa meidän auttamiseksi hädässä, oli se mikä tahansa.

Tosi ystävä seisoo rinnallasi silloinkin,

kun hän kaikkein mieluiten olisi muualla.

(Pirkko-Liisa Perttula: Aurinkoinen mieli)

Ja mikä tärkeintä, he auttavat meitä käsillä olevissa ongelmissa ja asioissa täsmälleen siihen suuntaan, mitä itse pidämme parhaana kulloinkin itsemme ja elämänlaatumme kannalta.

Jos me vaikeuksien keskellä koemme, että joku ”ystävä” jättää meidät, niin silloin me emme ole olleet riittävän korkealla hän rankinglistallaan, vaikka olemme niin kuvitelleet.

Jos taas mietimme rankinglistamme alempaa osaa, jossa on niitä, jotka meitä pelottavat ja joiden suhteen olemme vähintäänkin epäluuloisia. Siellä on myös ryhmiä, joiden jäsenet esiintyvät ja toimivat aina hyvin yksituumaisesti meitä kohtaan ja aina ensin toistensa edut turvaten ja salaten meiltä sellaisetkin toimet ja asiat, jotka meidän kuuluisi tietää.

Tällaisen ryhmän uhkaavuus ja pelottavuus ei kasva jäsenmäärän lisääntyessä lineaarisesti (1, 2, 3, 4) vaan pikemminkin eksponentiaalisesti (1, 2x2=4, 3x3=9, 4x4=16) eli 4 hengen uhkaavuus- ja pelottavuusyhteisvaikutus on 16-kertainen yhden henkilön vaikutukseen verrattuna. Jokaisen rankinglista on sellainen, että kukaan ei esiinny sillä kahdessa kohtaa, esim. ryhmässä ja yksilönä.

Ei-muistisairaankin rankinglistalla ylöspäin pääseminen edellyttää sitä haluavalta pitkäjänteistä ja luottamusta kasvattavaa työtä ja aikaa. Vakavasti muistisairaan rankinglistalla kukaan ei voi kiivetä ylöspäin, koska se edellyttäisi luottamuksen kasvattamista ja siihen tarvitaan lähimuistia – jota ei ole.

Muistisairaan rankinglistalla voi kuitenkin nopeasti ja helposti pudota alaspäin vähänkään epäilyttävillä toimilla ja terveestä täysin mitättömiltä näyttävillä asioilla, koska ne aiheuttavat muistisairaalle pelkoa ja paniikkia.

Totuus voittaa aina painollaan, valhe tarvitsee kanssarikollisen . (Epiktetos)

Hyvä omatunto on paras päänalunen .

Jos toiminnassamme on parantamisen varaa, niin silloin se  rupeaa valvottamaan. Tämä aika on hyvää  käyttää sen miettimiseen, miten hoitaisimme asiat parempaan kuntoon.

Valhe on kuin lumipallo, mitä pitemmälle sitä pyörittää, sitä suuremmaksi se kasvaa. (Martti Luther)

Tahtoisin että sinulla olisi näkemys asioista,

muttet neuvoisi minua

Tahtoisin että pitäisit huolta minusta,

muttet tukahduttaisi minua

Tahtoisin että syleilisit minua,

muttet puristaisi minua kuoliaaksi

Tahtoisin että tukisit minua,

muttet tekisi minusta taakkaa itsellesi

Tahtoisin että tulisit lähemmäksi,

muttet valtaisi minua

Tahtoisin sinun tietävän …

että nyt voit luottaa minuun … täysin

Rankinglista - miten siinä päästä ylöspäin