Uusia ajatuksia ja elämänohjeita

11. Tietäjän neuvo

Köyhä, vanha mies  asui vaimonsa ja lastensa kanssa itämailla vuoren  rinteellä pienessä  yhden huoneen mökissä. Heillä oli ainoastaan yksi vuohi. Perhe oli todella tiukoilla. Viimein mies päätti lähteä kiipeämään vuorelle kysyäkseen tietäjältä neuvoa, miten voisi saada elämää  paremmaksi. 
Tietäjä vastasi: ”Ottakaa myös vuohi huoneeseen sisälle.” 
Mies palasi kotiin ja otti vuohen sisälle. Perheen elämä muuttui paljon entistä kurjemmaksi. Vuohi söi kaiken mahdollisen ja teki tarpeensa sisälle. Kahden viikon päästä mies ei enää kestänyt tilannetta ja lähti kiihtyneenä vuorelle tietäjän luokse kertomaan tilanteen pahenemisesta entisestään. 
Lopuksi hän kysyi: ”Mitä minä nyt teen, että me selviytyisimme?”. 
Tietäjä: ”Päästäkää nyt vuohi ulos.”

Muistinvaraisesti Jorge Bucayn tarina

PP: Minulla on tapana säilyttää kaikki rikkoutuneetkin tavarat siltä varalta, että joskus korjaisin ne tai niille löytyisi uusiokäyttöä. Nämä käyttökelvottomat tavarat ovat meidän talossamme asustava ”vuohi”. Joku päivä minä toivon mukaan hermostun ja vien tämän ”vuohen” kaatopaikalle.

24. Mitä elämän loppuvaiheessa kadutaan?

Australialainen sairaanhoitaja Bronnie Ware (2013) työskenteli vuosia palliatiivisella osastolla hoitamassa potilaita, joilla oli jäljellä muutamia kuukausia elinaikaa. Hän tallensi potilaiden ajatuksia siitä, mitä he eniten katuivat elämässään. Samat teemat toistuvat useimpien vastauksissa. lista oli tällainen:

1. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää sellaista elämää kuin olisin halunnut, eikä sellaista, mitä muut odottivat minulta.

2. Toivon, että en olisi tehnyt niin paljon töitä.

3. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta ilmaista tunteitani.

4. Toivon, että olisin pitänyt enemmän yhteyttä ystäviini.

5. Toivon, että olisin antanut itseni olla onnellisempi.

Arto Pietikäinen: Joustava mieli tukena elämänkriiseissä

23.  Ilkka J. Kari   : ”Maamme asukasluku on noin 5,1 miljoonaa, joista 2,2 miljoonaa on eläkkeellä. Siten jää 2,9 miljoonaa, joiden pitää tehdä työ.

Maassamme on 1,8 miljoonaa koulutettavaa, joten jää 1,1 miljoonaa, joiden pitää tehdä työ. Erilaisissa hallinnollisissa tehtävissä on 660 000 henkilöä, joten jää 440 000, joiden pitää tehdä työ.

Armeijan palveluksessa on 93 000 henkilöä, joten jää 347 000, joiden on tehtävä työ. Työttömänä on 300 000 henkilöä, joten jää 47 000, joiden on tehtävä työ. Sairaaloissa on hoidettavana 43 000 henkilöä, joten jää 4 000 henkilöä, joiden on tehtävä työ.

Maamme vankiloihin on suljettuna 3 998 henkilöä, joten jää vain kaksi henkilöä, joiden on tehtävä työ. Sinä ja minä! Ja sinäkin se vain istut siellä Facebookissa!

22. Vuorovaikutteisen rakkauden vaikutus sydänrytmeihin, esimerkkinä pojan ja koiran sydänrytmit

Koirien omistajille, niistä pitäville ja myös muille. 

Howard Martin (Kaliforniassa toimivan HeartMath -instituutin vpj, hänen panoksensa on ollut ratkaiseva erilaisissa tieteelisissä tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu sydämen myönteistä vaikutusta ihmisen terveyteen, emotionaaliseen hyvinvointiin ja älykkyyteen): 

"Teimme täällä instituutissa eräänä päivänä kiinnostavan pienen kokeen, jonka osanottajat olivat poika ja koira. Mabel-koira on hurmaava vanha labratorinnoutaja, joka on instituutin johtajan Joshi-pojan ystävä. Isä yhdisti Joshin ja Mabelin sydänmonitoriin, jotta hän voisi seurata näiden sydänrytmiä. Olisiko syke yhtenäinen vai epäyhtenäinen? Kun hän tarkasteli tuloksia vieretysten, hän näki sydänrytmien muuttuvan yhtä aikaa koherenteiksi (johdonmukainen, yhtenäinen) ja siirtyvän samaan tahtiin. Elävien järjestelmien, elävien olentojen vuorovaikutteinen rakkaus muuttaa sydänrytmiä tavoilla, jotka vaikuttavat käyttäytymiseemme" (kirjasta Sydämen voima).

21. Kirjasta Sydämen voima

Isabel Allende (Chileläinen kirjailija, s. 1942, presidentti Salvador Allenden serkun tytär): Kuuntelin kerran kirurgia, joka puhui sydämensiirroista, miten hän asettaa siirtoelimen uuteen kehoon, jolle hän aikoo antaa elämän. Hän sanoi, että sydän on kuollut mutta ei kuitenkaan kuollut. Kirurgi koskettaa sydäntä, aivan varovasti ja se alkaa liikkua, se antaa elämän tuohon kehoon. Minä ajattelin, että hänen puheensa kuvasi sydäntä hienosti. Kosketat sitä ja silloin tiedät, missä elämä on. 

20. YHDEKSÄN POSITIIVISTA OLETTAMUSTA

1. Pidän tekemistäni sitoumuksista kiinni

2. Etsin oikeat ihmiset, jotka pystyvät minua auttamaan

3. Etsin aina vastauksia haasteisiin

4. Hyväksyn väärässä olemisen ja virheiden tekemisen

5. Luon itse oman hyvän onneni

6. En pelkää hävitä ennen kuin voitan

7. Teen sen NYT

8. Olen kuka olen ja tulen siksi mikä minun on tarkoitus olla

9. Hyväksyn että kaikki asiat ovat mahdollisia

Positiivarit

19. Hukkareissu

Ihminen uhraa terveytensä jotta saisi rahaa. Sitten hän uhraa rahaa saadakseen takaisin terveytensä. Ja sitten hän on niin huolissaan tulevaisuudesta, että hän ei nauti tästä hetkestä; seurauksena on se, että hän ei elä tässä hetkessä eikä tulevaisuudessa; hän elää ikään kuin hän ei koskaan kuolisi, ja sitten hän kuolee, eikä ole oikeastaan koskaan elänyt.

Dalai Lama/Positiivarit

18. Jos pystyisin olemaan ylpeä itsestäni, aidosti ja jatkuvasti ylpeä, niin miten paljon ystävällisempi, sydämellisempi, anteliaampi ja kiltimpi olisinkaan.

Jorge Bucay: Kuuntele tämä tarina

17. Aamun ajatus

Se, että on kiitollinen ja arvostaa elämänsä ihmisiä ja asioita, itse asiassa houkuttaa lisää näitä arvostettuja asioita elämään.

Northrup Christine/Positiivarit 26.5.2014

16. Vanhan cherokee-intiaanin opetus

Vanha cherokee-intiaani kertoi lapsenlapselleen vanhan tarinan.
- Sisällämme käy taistelua kaksi sutta. Toinen on paha, se on itsekäs, kateellinen ja ärtyisä. Toinen on hyvä, se on rakastava, toiveikas ja empaattinen.
Lapsenlapsi kysyi: -Kumpi voittaa?
Cherokee vastasi hiljaa: -Se jota ruokit. 
Suomen Muistiasiantuntijoiden Memo 1/2014/Kolumnissa Mielihyvää/Raimo Sulkava 

15. Aito kohteliaisuus
ON AARRE

Jotkut ihmiset keräävät vanhaa
posliinia tai soittorasioita tai
aitoja Picassoja. Minä kerään
kohteliaisuuksia, ja ne ovatkin
paljon harvinaisempia. Ne alku-
peräiset mestariteokset, joita
säilytän muistojeni yksityisessä
näytekaapissa, ovat kahden käden
sormilla laskettavissa.

Kohteliaisuus ei näet ole imartelua
eikä kiitosta. Kiitos on lämmittävää
ja tavoiteltavaa, ja siitä ihmiskunta
elää kuin leivästä. Se on kuitenkin
ansaittava kuten lapselta saatu
rutistus. Kohteliaisuus on mannaa,
ilmaista lahjaa.

Yksi parhaista kohteliaisuuksista
tuli mieheltä, joka oli kuuluisa
suorasukaisista ja pisteliäistä
puheistaan. Olimme päivällisillä
ja hän istui minua vastapäätä.
Aterian aikana huomasin hänen tui-
jottavan minua ja kohta nojautuvan
itseäni kohti kuiskaten syyttävällä
äänellään: "Sanokaahan, ovatko
tyttärennekin sieviä?"

-P. McGinley/Positiivarit 4.11.201314. Aamun ajatus/Positiivarit 26.8.13

Juuri meidän suhtautumisemme olosuhtei-
siin määrittelee sen, mikä vaikutus
niillä on meihin. Sama tuuli, joka vie
yhden aluksen satamaan, saattaa heittää
toisen karille. (Christian Bovee)


13. Sotaveteraani Paavo Pulkkisen onnellisuuden salaisuus

Sotaveteraani Paavo Pulkkinen kertoo keksineensä onnellisuuden salaisuuden  aikanaan rintamalla motista päästyään: Se on kuivat vaatteet ja täysi vatsa. (Iltasanomat 14.8.2013).

Sairaat ja vanhukset ovat "motissa", jossa he käyvät "huoltojoukkojensa" tukemina tappioon päättyvää viivytystaistelua. Paavon opetuksen mukaisesti heidän onnellisuutensa salaisuus on kuivat vaipat ja täysi vatsa. Yksi vaippa maksaa 0,50-0,85 euroa, joten onnellisuuden tarjoaminen  sairaille ja vanhuksille ei ole rahasta kiinni.  

 

12. Tapahtui meille Eevan kanssa

Syksyllä 2012 lähdimme Eevan kanssa päivittäiselle kävelylle illan suussa. Normaalisti kävelimme kilometrin lenkin. Nyt pääsimme vain 100-200 metriä. Eeva ei pystynyt kävelemään enempää. Hitaasti ja vähän kerrallaan "sinnittelimme" takaisin kotiin. Loppumatkasta tuli vielä täytettä Eevan vaippoihin, mikä vaikeutti lisää liikkumista.

Kotiin päästyämme tein Eevalle iltatoimet, annoin iltapalan ja lääkkeet ja vein hänet nukkumaan. Näitä toimia tehdessäni mietin lääkäriajan tilaamista, jotta voisimme selvittää, mistä johtuu kävelyn yht'äkkinen vaikeutuminen. Kun sain Eevan nukkumaan, menin eteiseen laittamaan kävelyllä käyttämiämme saappaita kuivumaan. Eevan saappaassa kolahti joku ja kun käänsin saappaan alassuin, sieltä tippui kaksi kertaa normaalia suurempi pyykkipoika.

Eeva tiesi, mistä kävelyvaikeus johtui, mutta hän ei ole enää neljään vuoteen pystynyt kertomaan mitään asiaa tai ongelmaa. Minä, kuten kaikki muutkin vastaavassa tilanteessa olevat omaishoitajat/hoitajat joudumme eri viitteiden perusteella päättelemään/arvailemaan, mistä ongelmasta milloinkin on kyse.

Englantilaisilla on sananlasku:
Vain käyttäjä tietää, mistä kenkä puristaa.
Tämä sopii sananmukaisesti em. meidän tilanteeseemme ja yleisimminkin meidän kaikkien tilanteeseen. Vain me itse tiedämme, mikä meitä milloinkin harmittaa eli "mistä kenkä puristaa".    


11. Tietäjän neuvo

Köyhä, vanha mies  asui vaimonsa ja lastensa kanssa itämailla vuoren  rinteellä pienessä  yhden huoneen mökissä. Heillä oli ainoastaan yksi vuohi. Perhe oli todella tiukoilla. Viimein mies päätti lähteä kiipeämään vuorelle kysyäkseen tietäjältä neuvoa, miten voisi saada elämää  paremmaksi.
Tietäjä vastasi: ”Ottakaa myös vuohi huoneeseen sisälle.”
Mies palasi kotiin ja otti vuohen sisälle. Perheen elämä muuttui paljon entistä kurjemmaksi. Vuohi söi kaiken mahdollisen ja teki tarpeensa sisälle. Kahden viikon päästä mies ei enää kestänyt tilannetta ja lähti kiihtyneenä vuorelle tietäjän luokse kertomaan tilanteen pahenemisesta entisestään.
Lopuksi hän kysyi: ”Mitä minä nyt teen, että me selviytyisimme?”.
Tietäjä: ”Päästäkää nyt vuohi ulos.”

Muistinvaraisesti Jorge Bucayn tarina

PP: Minulla on tapana säilyttää kaikki rikkoutuneetkin tavarat siltä varalta, että joskus korjaisin ne tai niille löytyisi uusiokäyttöä. Nämä käyttökelvottomat tavarat ovat meidän talossamme asustava ”vuohi”. Joku päivä minä toivon mukaan hermostun ja vien tämän ”vuohen” kaatopaikalle.

10. KIITOKSEN MAHTAVA VOIMA

olimme muuttaneet pienelle paikka-

kunnalle, valitin eräälle paikkakunta-

laiselle kirjastonhoitajan huonoa

palvelua toivoen hänen välittävän

tyytymättömyyteni asianosaiselle.

Muutamia kuukausia sen jälkeen kun

sen hoitaja oli varannut minulle pari

uusinta menekkiteosta ja vaimolleni

äskettäin ilmestyneen elämänkerran.

Ja mikä parasta, hän näytti vilpittömästi

ilahtuvan käynnistämme.

Kun seuraavan kerran menimme kirjastoon,

muutoksesta ystävälleni.

Myöhemmin kerroin tuosta hämmästyttävästä

hoitajalle, että olimme tyytymättömiä

hänen palveluunsa, vai kuinka?"

"Olet ilmeisesti puhunut kirjaston-

et pahastu - kerroin hänelle, että sinä

ja vaimosi olitte olleet hämmästyneitä

siitä, miten hienosti hän oli järjestänyt

kirjastomme, ja että hän teidän mielestänne

oli osoittanut erittäin hyvää makua uusien

kirjojen valinnassa."

Positiivarit

"En ole. Totta puhuakseni - toivottavasti

9. Onnellisuus ei ole päätepysäkki, se on tapa matkustaa.

Lähetti Eero Salkala/VTKK (oma motto ja käyttänyt hääpuheissaan)

8. Säälin saa ilmaiseksi, mutta kateus pitää ansaita.

Pohjalainen sanonta
Lähetti Eero Salkala/VTKK

7. Et anna ihmisille mitään, jos et anna itseäsi.

Axel Munthe
Tekstiilitaiteilija Marja Kurjen motto
Lähetti Eero Salkala/VTKK

6. Sitten kun enää muista nimeäni,

Sitten kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen,

Sitten kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen,

Sitten kun en enää ole tuottava yksilö,

kohdelkaa minua silloinkin ihmisenä,

välittäkää minusta,

antakaa rakkautta,

koskettakaa hellästi.

Kello hidastaa,

eräänä päivänä se pysähtyy kokonaan,

mutta siihen on vielä aikaa.

Antakaa minulle arvokas vanhuus.

L.M. (Kuopio)
Savon Sanomissa
Lähetti Ritva Puranen/valtiokonttorilainen

5. Huomenna voi olla liian myöhäistä!
Kuva Riitta Kakolta/Tuula&Tapio Rokalta

4. Hän ei tunne minua, mutta...
Oli kiireinen aamu, noin 8:30, kun vanhempi herrasmies,
kahdeksissakymmenissä,
saapui otattamaan tikkejä peukalostaan.
Hän sanoi, että hänellä on kiire, koska
hänellä on tapaaminen klo 9:00.
Otin ylös hänen tärkeimmät tietonsa ja
pyysin häntä istumaan
tietäen, että menisi ainakin tunti
ennen kuin joku voisi ottaa hänet vastaan.

Näin hänen katsovan kelloonsa ja päätin,
että koska minulla ei ollut kiire kenenkään
toisen potilaan kanssa,
niin minä voisin hoitaa hänen haavansa.

Haava oli hyvin parantunut, kun tutkin sitä,
ja niinpä puhuin yhden lääkärin kanssa
ja sain tarvittavat välineet poistaakseni
tikit ja sitoakseni hänen haavansa uudelleen.

Hoitaessani hänen haavaansa kysyin häneltä,
että onko hänellä joku toinen lääkäriaika
tänäaamuna, koska hän oli niin kiireinen..
Herrasmies sanoi, että ei, vaan hänen täytyy
mennä hoitokotiin aamiaiselle
vaimonsa kanssa.

Tiedustelin hänen vaimonsa vointia.

Mies kertoi vaimon olleen siellä jo jonkin aikaa
ja että hänellä oli Alzheimerin tauti.

Kun juttelimme, kysyin hermostuisiko vaimo,
jos mies olisi hiukan myöhässä.

Hän vastasi, ettei vaimo enää tiennyt kuka
mies on eikä hän ollut enää viiteen
vuoteen tunnistanut miestään.

Olin hämmästynyt ja kysyin häneltä,
että te silti menette joka aamu sinne,
vaikka hän ei tiedä kuka te olette?

Hän hymyili taputtaessaan kättäni ja
sanoi: Hän ei tunne minua, mutta
minä vielä tunnen hänet!

Minun piti pidätellä kyyneleitä, kun hän lähti
ja ihoni oli kananlihalla käsivarsissani
ja ajattelin, että tuo on sellaista rakkautta,
jota haluan omaan elämääni.

Tosi rakkaus ei ole fyysistä eikä romanttista.
Tosi rakkaus on sen kaiken hyväksymistä,
mitä on, mitä on ollut, mitä tulee olemaan ja
mitä ei tule olemaan.

Kaikkien vitsien ja hauskuuksien keskellä,
mitä sähköposteissa tulee, joskus on joku,
jonka mukana on tärkeä viesti.
Tämän halusin jakaa kanssasi.

Kaikkein onnellisimmilla ihmisillä
ei välttämättä ole kaikkein parhainta
vaan he tekevät parhaan kaikesta siitä
mitä heillä on.

Toivottavasti jaat tämän jonkun kanssa,
joka on sinulle tärkeä.
Niin minä juuri tein.

Elämässä ei ole tärkeintä se,
miten selvitä myrskystä,
vaan miten osata tanssia sateessa.

Me kaikki vanhenemme.
Huomenna on meidän vuoromme.
Riitta Kakko/Tuula&Tapio Rokka 

3. Sallivuus on sydämen ilmaisua. Se mitä ihminen on, sillä hän tekee enemmän kuin mitä tietää tai taitaa.
Tiina Köninki/Kouvolan seudun Muisti

2. Kun jäin pois työstä kolmisen vuotta sitten kiittelin yhteistyökumppaneita, työtovereita ym. seuraavin säkein (kirjoittajaa en tiedä ):

Sulka rehellisyydestä
sulka rohkeudesta
sulka uskosta ja urheudesta
sata sulkaa suuresta surusta
tuhat onnen tuntehista
sulka suurin sielun kipinästä.

Sulista kasvavat
suuret kantavat siivet
tuuleen, tuleen
varjoon, valoon
- päivään huomiseen.
Maili Hanski/Imatran Yhteislyseon yo 1965

1. Mitä voisi lahjoittaa sille,
joka omistaa kissankellon, vanamon,
säteet kevätauringon,
jolla on talvi ja syys -
kävisikö ystävyys?
(Uppo Nalle: Elina Karjalainen)
Maili Hanski/Imatran Yhteislyseon yo 1965